Chapter 9: Heredity and Evolution

Course Content
Science (Test Yourself)
0/1
Maths (Video Lessons in Assamese)
Class 10 : A Complete Package
About Lesson

Chapter 9: Heredity and Evolution

Q1) Mendel conducted his famous breeding experiments by working on:-

(a) Drosophila

(b) Escherichiacoli

(c) Pisum Sativum

(d) All of these

Correct Answer: Option (c)

Q2) Which section of DNA provides information for one protein?

(a) Nucleus

(b) Chromosome

(c)Trait

(d) Gene

Correct Answer: Option (d)

Q3) Which of the following is an example of genetic variation?

(a) One person has a scar, but his friend doesn’t

(b) One person is older than the other

(c) Reeta eats meat, but her sister Geeta is a vegetarian

(d) Two children have different eye colour

Correct Answer: Option (d)

Q4) In peas, a pure tall (TT) is crossed with a pure short plant(tt). The ratio of pure tall plants to pure short plants in the F2 generation is:

(a) 1:3

(b) 3:1

(c) 1:1

(d) 2:1

Correct Answer: Option (c)

Q5) Humans have two different sex chromosomes, X and Y. Based on Mendel’s laws, a male offspring will inherit which combination of chromosomes?

(a) both the X chromosomes from one of its parents

(b) both the Y chromosomes from one of its parents

(c) combination of X chromosomes from either of its parents

(d) combination of X and Y chromosomes from either of its parents

Correct Answer: Option (d)

Q6) Two pea plants, one with round green seeds (RR yy) and another with wrinkled yellow (rrYY) seeds produce F1 progeny that have round yellow (RrYy) seeds. When F1 plants are self-pollinated, the F2 progeny will have a new combination of characters. Choose the new combinations from the following:

(i) Round, yellow

(ii) Round, green

(iii) Wrinkled, Yellow

(iv) Wrinkled, green

(a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iv)

(c) (ii) and (iii)

(d) (i) and (iii)

Correct Answer: Option (b)

Q7) Miller and Urey performed an experiment to prove the origin of life from organic compounds. The gases they took were:-

(a) methane, ethane, ammonia, water vapour

(b) methane, ethane, hydrogen, ammonia

(c) ammonia, water vapour, butane, hydrogen

(d) methane, ammonia, hydrogen, water vapour

Correct Answer: Option (d)

Q8) Which of these is a pair of analogous organs?

(a) wings of a pigeon and a bat

(b) forelimbs of a frog and a bird

(c) forelimbs of a rabbit and a lizard

(d) leaves of a pitcher plant and a Venus fly trap

Correct Answer: Option (a)

Q9) Two pink-coloured flowers on crossing resulted in 1 red, 2 pink and 1 white flower progeny. The nature of the cross will be:-

(a) Double Fertilization

(b) Self Pollination

(c) Cross Fertilization

(d) Nofertilization

Correct Answer: Option (c)

Q10) A zygote which has an X-chromosome inherited from the father will develop into a:

(a) boy

(b) girl

(c) X-Chromosome does not determine the sex of a child

(d) either boy or girl

Correct Answer: Option (b)

Q11) The surprise products formed in the experiment conducted by Miller and Urey were:-

(a) Peptides

(b) Amino acids

(c) Nucleotides

(d) Nucleic acids

Correct Answer: Option (b)

Q12) From the list given below, select the character which can be acquired but not inherited:

(a) colour of eyes

(b) colour of skin

(c) texture of hair

(d) size of body

Correct Answer: Option (d)

Q13) In humans, if gene B gives brown eyes and gene b gives blue eyes, what will be the colour of the eyes of the person having combination (i) Bb (ii) BB:

(a) (i) Brown (ii) Brown

(b) (i) Blue (ii) Blue

(c) (i) Blue (ii) Brown

(d) (i) Brown (ii) Blue

Correct Answer: Option (a)

Q14) What is the probability that the male progeny will be a boy?

(a) 50 %

(b) 56 %

(c) 47.43 %

(d) It varies

Correct Answer: Option (a)

Q15) Darwin’s theory does not include:

(a) Natural Selection

(b) Survival of the fittest

(c) Evolution Through Inheritance

(d) Struggle for the existence of life

Correct Answer: Option (c)

Q16) In pea plants, yellow seeds are dominant to green seeds. If a heterozygous yellow-seeded plant is crossed with a green-seeded plant, what ratio of yellow and green-seeded plants would you expect in the F1 generation?

(a) 9:1

(b) 3:1

(c) 1:3

(d) 50:50

Correct Answer: Option (d)

Q17) Which of the following statements is not true with respect to variation?

(a) All variations in a species have equal chances of survival.

(b) Change in genetic composition results in invariation.

(c) Selection of variants by environmental factors forms the basis of evolutionary processes.

(d) Variation is minimum in asexual reproduction

Correct Answer: Option (a)

Q18) The two versions of a trait (character) which are brought in by the male and female gametes are situated on :-

(a) Copies of the same (homologous) chromosomes

(b) Two different chromosomes

(c) Sex chromosomes

(d) Any Chromosomes

Correct Answer: Option (a)

Q19) Exchange of genetic material takes place in:-

(a) Vegetative reproduction

(b) Asexual reproduction

(c) Sexual reproduction

(d) Budding

Correct Answer: Option (c)

Chapter 9: Heredity and Evolution
Join the conversation
Scroll to top